Σρι Τ. Κρισναματσάρυα – Ο πατέρας της σύγχρονης Γιόγκα

Γιάννης Χρυσουλάκης

Γιάννης Χρυσουλάκης

Εκπαιδευτικά Προγραμματα

KRISNAMATSARYA
KRISNAMATSARYA

Ο Σρι Τ. Κρισναματσάρυα, έμβλημα της ινδικής πολιτιστικής παράδοσης, είναι ο ιδρυτής της διδασκαλίας γιόγκα στους Ευρωπαίους. Γεννημένος στη Νότια Ινδία το 1888, ο Σρι Τ. Κρισναματσάρυα ανήκε σε οικογένεια φιλοσόφων και πνευματικών δασκάλων. Ήταν ο μεγαλύτερος από τα πέντε παιδιά.

Φοίτησε για το μεγαλύτερο μέρος των σπουδών του στο Βαρανάσι (Μπεναρές) και την Καλκούτα, τα δύο προπύργια της φιλοσοφικής παράδοσης της Ινδίας, όπου γρήγορα έλαβε τις υψηλότερες διακρίσεις σε όλους τους κλάδους της ινδικής φιλοσοφίας. Εμβάθυνε τις γνώσεις του για την Ινδουιστική Γιόγκα στα Ιμαλάια και τη Βουδιστική Γιόγκα στη Βιρμανία, η οποία ήταν τότε μέρος της Ινδίας. Μελέτησε Σουφισμό στο Κασμίρ. Εργάστηκε για ένα διάστημα ως καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Μπεναρές και το Πανεπιστήμιο της Καλκούτας. Στη συνέχεια, αποδέχθηκε την πρόσκληση του βασιλιά της Μισόρ να διδάξει ινδική φιλοσοφία στο Mysore Sanskrit College. Όπως και οι πρόγονοί του, ήταν δάσκαλος του βασιλιά και διορίστηκε στο Βασιλικό Δικαστήριο ως φιλόσοφος.

Παράλληλα, ήταν το τιμώμενο πρόσωπο πολλών βασιλικών αυλών σε όλη την Ινδία, καθώς και σε πνευματικά Μοναστήρια για να συμμετάσχει σε «φιλοσοφικούς αγώνες», σύμφωνα μ’ ένα έθιμο που έχει καθιερωθεί στην Ινδία εδώ και πολλούς αιώνες. Στους αγώνες αυτούς, όχι μόνο αναδεικνυόταν νικητής, αλλά ήταν σε θέση να εξηγήσει με απλό και πειστικό τρόπο στο κοινό που παρακολουθούσε τις συζητήσεις, τις πρακτικές πτυχές των φιλοσοφικών και θρησκευτικών θεμάτων. Μιλούσε περίπου δεκαπέντε ινδικές γλώσσες. Ήταν επίσης αστρολόγος, μουσικός, αθλητής και εξαίρετος μάγειρας.

Στη δεκαετία του ‘20, ο Σρι Τ. Κρισναματσάρυα άρχισε να διδάσκει τη Γιόγκα στη βασιλική οικογένεια, καθώς και στους ανθρώπους της Μισόρ. Με τα χρόνια, έδινε όλο και μεγαλύτερη σημασία στη διδασκαλία της Γιόγκα. Η πρακτική και η διδασκαλία της Γιόγκα δεν έχουν χωριστεί ποτέ από τη Φιλοσοφία της Γιόγκα. Μέχρι το 1935, οι πρώτοι μη Ινδοί φοιτητές του ήταν Ευρωπαίοι. Καθώς όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι έρχονταν να σπουδάσουν υπό την καθοδήγησή του, έμαθε Αγγλικά για να μπορεί να διδάσκει σε αυτή τη γλώσσα. Έμεινε στο Μισόρ μέχρι το 1954 και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Μαντράς, όπου έζησε μέχρι τον θάνατό του, το 1989.

Ο Σρι Τ. Κρισναματσάρυα είχε έξι παιδιά, τρία αγόρια και τρία κορίτσια. Η σύζυγός του, Σριμάτι Ναμαγκιριαμάλ και τα έξι παιδιά του, έλαβαν τη διδασκαλία του. Ο μεγαλύτερος γιος του, Σρι Τ.Κ. Σρινιβασάν, αν και ήταν πλήρως εκπαιδευμένος στη διδασκαλία της Γιόγκα, προτίμησε να ειδικευτεί στην ινδική φιλοσοφία. Ήταν αυθεντία είναι στη Nyaya και στη Mimamsa, δύο από τα σημαντικότερα φιλοσοφικά ρεύματα της ινδικής παράδοσης. Οι άλλοι δύο γιοι του, Σρι Τ.Κ.Β. Ντεζικατσάρ και ο Σρι Τ.Κ. Σριμπασυάμ, άφησαν τα επαγγέλματά τους προκειμένου να αφιερωθούν αποκλειστικά στη διδασκαλία της Γιόγκα. Η δεύτερη κόρη του Σρι Τ. Κρισναματσάρυα, Σριμάτι Αλαμέλου, είναι μία από τις πρώτες γυναίκες στην οποία δίδαξε τις Βέδες.

Ο Σρι Τ. Κρισναματσάρυα άρχισε να διδάσκει τη Γιόγκα στον αδελφό της συζύγου του, Σρι B.K.S. Iyengar (1918-2014), ενώ ήταν ακόμα μικρό παιδί. Ο Σρι B.K.S. Iyengar ζούσε στο σπίτι του δασκάλου του, σύμφωνα με την προγονική παράδοση. Σε ηλικία δεκαπέντε ετών έκανε το ντεμπούτο του στη διδασκαλία της Γιόγκα. Ο Σρι Τ.Κ. Σριμπασυάμ διδάχθηκε από τον πατέρα του από νεαρή ηλικία και το 1956 άρχισε να διδάσκει Γιόγκα στο Μαντράς ενώ παράλληλα συνέχιζε τις πανεπιστημιακές του σπουδές. Ο Σρι Τ.Κ.Β. Ντεζικατσάρ επωφελήθηκε από τη διδασκαλία του πατέρα του στη δεκαετία του ‘60, μετά τις πανεπιστημιακές σπουδές του. Συνέχισε να διδάσκει μέχρι τον θάνατό του.

Ο Σρι Τ. Κρισναματσάρυα πάντα αρνιόταν τις αμοιβές που του προσέφερε το παλάτι. Ποτέ δεν ωφελήθηκε από τη θέση του. Ζούσε με μέσο προσωπικό του εισόδημα, δουλεύοντας ως εργοδηγός σε μια φυτεία καφέ, μεταφέροντας πέτρες και σακιά για οικοδομές και ασκώντας τη ινδική ιατρική (Αγιουρβέδα). Έδωσε, ακόμη, μια σημαντική κληρονομιά στους αδελφούς και τις αδελφές του για να παραμείνει πιστός στις φιλοσοφικές του αρχές. Απέρριψε, επίσης, τις τιμητικές θέσεις που του προτάθηκαν από το Παλάτι και τα Μοναστήρια για να παραμείνει ελεύθερος και πιστός στη διδασκαλία του.

Η σύζυγός του, Σριμάτι Ναμαγκιριαμάλ, ακολούθησε το παράδειγμά του και μοιράστηκε την απλή του ζωή. Τόσο για τον ίδιο όσο και για τα παιδιά του, αντιπροσώπευε το ζωντανό παράδειγμα της φιλοσοφίας.

Στην καθημερινή του ζωή, ο Σρι Τ Κρισναματσάρυα εφάρμοζε με αυστηρότητα την ινδουιστική θρησκεία, αλλά έτρεφε μεγάλο σεβασμό για όλες τις άλλες θρησκευτικές προσεγγίσεις, παραδοσιακές ή σύγχρονες. Η δεκτικότητά του τον οδήγησε ακόμη και να συναντήσει πνευματικούς ηγέτες από άλλες θρησκείες. Επίσης, έδωσε μαθήματα σε θρησκευτικούς ηγέτες, αρχηγούς κρατών, δασκάλους Γιόγκα και Φιλόσοφους.

Μοιράσου το:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on email
Share on print

Πρόσφατα Άρθρα

Κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο για να λάβεις τις πιο αποτελεσματικές marketing πληροφορίες δοκιμασμένες στο πεδίο της μάχης. Πάρε κεφάλι από τον ανταγωνισμό δωρεάν.

* Επιπλέον, θα έχεις άμεση πρόσβαση στο μυστικό μας marketing σύστημα που αποτελείται από 3 μέρη και που φέρνει πελάτες και πωλήσεις από το μηδέν.