Closeup of hands and legs of young woman doing yoga barefoot

ΟΙ 5 ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Οι κλασικές στάσεις (άσανας) ασκούν κάθε μέρος του σώματος, τεντώνουν και τονώνουν τους μύες και τις αρθρώσεις, τη σπονδυλική στήλη και ολόκληρο το σκελετικό σύστημα. Διατηρείται η ευκαμψία και η δύναμη της σπονδυλικής στήλης, και βελτιώνεται η κυκλοφορία. Οι άσανας δουλεύουν επίσης στα εσωτερικά όργανα, τους αδένες και τα νεύρα κρατώντας υγιή όλα τα συστήματα. Με την απελευθέρωση της σωματικής και ψυχικής έντασης απελευθερώνουν επίσης τεράστιους πόρους ενέργειας. Οι άσανας έχουν σχεδιαστεί για να αναπτύξουν όχι μόνο το σώμα, αλλά και να διευρύνουν τις ψυχικές και πνευματικές ικανότητες.

ΡΥΘΜΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ

Πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε μόνο ένα μέρος της χωρητικότητας των πνευμόνων μας για αναπνοή, με αποτέλεσμα την κακή σωματική και ψυχική υγεία. Η γιόγκα μας διδάσκει πώς να χρησιμοποιούμε τους πνεύμονες στη μέγιστη χωρητικότητα τους και πώς να ελέγχουμε την αναπνοή. Η βαθιά, αργή, ρυθμική αναπνοή αυξάνει την πρόσληψη οξυγόνου και απομακρύνει την κόπωση και τον λήθαργο. Ο νους και η αναπνοή είναι αλληλεξαρτώμενα. Με τον έλεγχο της αναπνοής μέσα από ειδικές ασκήσεις μπορούμε να κατευθύνουμε τις σκέψεις μας. Οι ασκήσεις αναπνοής είναι ένα ισχυρό εργαλείο που καθιστούν το νου ήρεμο, διαυγή και οξυδερκή και δίνουν στο σώμα αυξημένη δύναμη και ζωτικότητα.

ΜΥΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ

Όταν το σώμα και το μυαλό εργάζονται συνεχώς υπερβολικά, η φυσική τους ικανότητα για εργασία μειώνεται. Ο αγχωτικός τρόπος ζωής μας δυσκολεύει να χαλαρώσουμε. Ξεχνάμε ότι η ξεκούραση και η χαλάρωση είναι ο τρόπος επαναφόρτισης της φύσης και αποτελούν βασικό συστατικό για τη σωματική και ψυχική υγεία. Με τη συνειδητή χαλάρωση κάθε μυός του σώματος και τον έλεγχο της αναπνοής ανανεώνουμε το νευρικό σύστημα και επιτυγχάνουμε μια βαθιά αίσθηση εσωτερικής ειρήνης, που μας οδηγεί σε μια βαθύτερη εκτίμηση της ζωής, φέρνοντας τη χαρά και την ικανοποίηση στην καθημερινότητά μας. Η συνειδητή χαλάρωση απελευθερώνει την ένταση στους μυς, ξεκουράζει και ανανεώνει όλο το σώμα, όπως μετά από έναν καλό ύπνο. Επηρεάζει άμεσα όλες τις δραστηριότητές και μας διδάσκει να διατηρούμε την ενέργεια μας, αφήνοντας τις ανησυχίες και τους φόβους.

ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 

Ένα υγιές σύνθημα είναι: “Τρώτε για να ζείτε, μη ζείτε για να τρώτε”. Εκτός από την οικοδόμηση του φυσικού μας σώματος, τα τρόφιμα που τρώμε επηρεάζουν και το νου μας. Μια φυσική διατροφή βασίζεται σε εποχιακά, τοπικά, φρέσκα τρόφιμα όπως φρούτα, σπόρους, ξηρούς καρπούς, όσπρια και λαχανικά. Διατηρεί το σώμα λεπτό και το νου ήρεμο και διαυγή. Η κατανάλωση με μέτρο, όσο το δυνατόν περισσότερων φυσικών φρέσκων τροφίμων είναι η ιδανική διατροφή.

ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ

Εδώ είναι το πιο σημαντικό σημείο όλων: γινόμαστε αυτό που σκεφτόμαστε. Οι σκέψεις μας είναι η πραγματική αιτία πίσω από την επιτυχία και την ευτυχία μας. Έτσι πρέπει να επιλέγουμε θετικές και δημιουργικές σκέψεις, καθώς αυτές θα συμβάλουν στη σωματική υγεία και σε έναν ειρηνικό, χαρούμενο νου. Όταν επιλέγουμε αρνητικές σκέψεις ο νους μας είναι ανήσυχος, οι πράξεις μας διαταραγμένες και μη ισορροπημένες. Οι σκέψεις ανησυχίας και φόβου είναι καταστροφικές για τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Αντίθετα σκέψεις χαράς και θάρρους θεραπεύουν και ανακουφίζουν. Αυξάνουν την αποτελεσματικότητά μας και αυξάνουν την ψυχική μας δύναμη. Μέσα από διάφορες μεθόδους ελέγχου των δικών μας σκέψεων και πεποιθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής τεχνικής του διαλογισμού, κατορθώνουμε την εσωτερική ειρήνη, ολοκλήρωση και αρμονία.